Χιόνι: Τι σχέση έχει με τη Φυσική;

χιόνι

Αρχικά, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι υπάρχει περίπτωση να σχηματιστεί χιόνι πάνω από την επιφάνεια της Γης και να μην σχηματιστεί στην επιφάνεια της.

Για να σχηματιστεί χιόνι στην ατμόσφαιρα της Γης (δηλαδή πάνω από την επιφάνεια της Γης) , πρέπει η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας της Γης να είναι μικρότερη από 0oC και να υπάρχει  λίγη υγρασία στον ατμοσφαιρικό αέρα .

Σε αυτήν την περίπτωση, αν η θερμοκρασία του εδάφους είναι ίση με 0oC, σχηματίζεται χιόνι και στο έδαφος.

Το χιόνι σχηματίζεται στην ατμόσφαιρα της Γης όταν μικρά κομμάτια πάγου που υπάρχουν στα σύννεφα κολλάνε μεταξύ τους και έτσι σχηματίζονται νιφάδες χιονιού.

Ο πάγος είναι η στερεή κατάσταση του νερού και για να μάθετε πως μπορεί να σχηματιστεί, μπορείτε να κάνετε κλικ  στην παρακάτω εικόνα.

Αν κολλήσουν μεταξύ τους αρκετά κομμάτια πάγου, η νιφάδα του χιονιού που σχηματίζεται γίνεται πολύ βαριά και έτσι πέφτει στο έδαφος. Κατά την κίνηση τους προς την επιφάνεια της Γης, αν οι νιφάδες χιονιού συναντήσουν αέρα θερμοκρασίας λίγο υψηλότερης από 0oC, λιώνουν στις άκρες τους και ενώνονται μεταξύ τους. Έτσι, σχηματίζονται μεγαλύτερες νιφάδες χιονιού!

Θέλετε να φτιάξετε έναν μεγάλο χιονάνθρωπο; Η Φυσική μπορεί να σας βοηθήσει!

χιόνι

Αν δεν έχετε μαγικές ικανότητες, η κατασκευή ενός μεγάλου χιονάνθρωπου δεν είναι απλή υπόθεση. Για να γίνει πιο εύκολο το έργο σας, πρέπει να αποκτήσετε κάποιες γνώσεις για το χιόνι.

Πρέπει να διευκρινήσουμε ότι στο εσωτερικό μιας μπάλας χιονιού δεν μπορεί να υπάρχουν μόνο κομμάτια πάγου. Μπορεί να υπάρχει και ελεύθερο νερό. Το χιόνι μπορεί να είναι πολύ υγρό ή πολύ ξηρό, ανάλογα με την περιεκτικότητα του σε ελεύθερο νερό.

Με βάση το κριτήριο αυτό, οι επιστήμονες χωρίζουν το χιόνι σε πέντε κατηγορίες:
α)το ξηρό χιόνι που περιέχει ελεύθερο νερό σε ποσοστό μηδέν τοις εκατό,
β)το υγρό χιόνι που περιέχει νερό σε ποσοστό λιγότερο από 3 τοις εκατό,
γ)το υγρό χιόνι που έχει νερό σε ποσοστό από 3 έως 8 τοις εκατό,
δ)το πολύ υγρό (8 έως 15 τοις εκατό) και
ε)το χλιαρό (πάνω από 15 τοις εκατό).

Πειράματα έχουν δείξει ότι για να φτιάξουμε πιο εύκολα ένα χιονάνθρωπο πρέπει να έχουμε στη διάθεση μας χιόνι που να περιέχει ορισμένη ποσότητα ελεύθερου νερού, αλλά η ποσότητα αυτή δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη. 

Το ελεύθερο νερό βοηθάει τα κομματάκια πάγου να κολλήσουν μεταξύ τους για να σχηματιστεί ο χιονάνθρωπος μας. Όμως, αν υπάρχει μεγάλη ποσότητα από αυτό στη χιονόμπαλα, είναι δύσκολο να διατηρήσει σταθερό το σχήμα της. Συγκεκριμένα, έχουμε ανακαλύψει ότι για να φτιάξεις εύκολα ένα χιονάνθρωπο, καλό θα ήταν να υπάρχει στις χιονόμπαλες που θα χρησιμοποιήσεις αναλογία χιονιού (κομματιών πάγου) και ελεύθερου νερού περίπου 5:1.

χιόνι

Μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο στο youtube για τον τρόπο  σχηματισμού του χιονιού αν κάνετε κλικ στον υπερσύνδεσμο: 

https://www.youtube.com/watch?v=YUv36GutXE8

Η γνώμη σας μετράει και μας βοηθάει να γινόμαστε καλύτεροι!

Σας άρεσε το άρθρο για το χιόνι;

View Results

Loading ... Loading ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *