Τοξοβολία

Στο άθλημα της τοξοβολίας, οι αθλητές τεντώνουν με ένα βέλος το τόξο τους και όταν το αφήνουν ελεύθερο, το βέλος αρχίζει να κινείται. Αυτό συμβαίνει γιατί το τόξο ασκεί δύναμη στο βέλος.

Θα εξηγήσουμε όμως παρακάτω τι ακριβώς συμβαίνει.

τοξοβολία

H Φυσική που κρύβεται πίσω από την τοξοβολία

Όταν τεντώνεται το τόξο παραμορφώνεται, δηλαδή αποκτά κάποιο σχήμα διαφορετικό από αυτό που έχει συνήθως. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το σχήμα αυτό δεν του αρέσει και θέλει με την πρώτη ευκαιρία που θα του δοθεί να επανέλθει στο φυσικό του σχήμα. 

 

Έτσι, όταν παύουμε να τεντώνουμε το τόξο, αυτό ασκεί δύναμη στο βέλος που έρχεται σε άμεση επαφή μαζί του με στόχο να επανέλθει στο αρχικό του φυσικό του σχήμα. 

 

Η δύναμη έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση του βέλους, δηλαδή τη μεταβολή της ταχύτητας του. Η δύναμη που ασκείται από το τόξο στο βέλος είναι συνήθως αρκετά μεγάλη και έτσι αρκετά μεγάλη είναι και η επιτάχυνση του. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό εξηγείται από τη Φυσική. 

 

Σύμφωνα με τον δεύτερο νόμο του Νεύτωνα, όταν ασκείται δύναμη σε ένα σώμα, προκαλεί την αλλαγή της ταχύτητας του, δηλαδή το επιταχύνει. Επιπλέον, επισημαίνει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη που ασκείται στο σώμα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η επιτάχυνση που αυτό αποκτά.

H επιτάχυνση που θα αποκτήσει ένα σώμα όταν θα του ασκήσουμε δύναμη εξαρτάται και από την μάζα του σώματος. Όσο πιο μεγάλη είναι η μάζα ενός σώματος, τόσο πιο δύσκολα μπορούμε να το επιταχύνουμε. Όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, είναι δύσκολο να επιταχύνουμε έναν ελέφαντα!

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την τοξοβολία αν κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *