πυρκαγιά: Πως δημιουργείται και πως αντιμετωπίζεται;

H οικογένεια του Γιώργου είχε πάει για πικ-νικ στην εξοχή. Ο πατέρας του Γιώργου βρήκε αναμμένο κάτω στο έδαφος ένα τσιγάρο. Αμέσως έτρεξε, το πάτησε με το πόδι του και το έσβησε. 

Ο Γιώργος ρώτησε τον πατέρα του τότε: <<Γιατί ανησύχησες και έτρεξες αμέσως να σβήσεις το τσιγάρο;>>

O πατέρας του του απάντησε: <<Γιατί υπήρχε κίνδυνος από ένα και μόνο τσιγάρο να δημιουργηθεί πυρκαγιά. Δεν γνωρίζω γιατί συμβαίνει αυτό. Για να μάθεις περισσότερα μπορείς να ρωτήσεις τον καθηγητή σου στο σχολείο, τον κύριο Στέφανο.>>

Ο κύριος Στέφανος του εξήγησε ότι καλά έκανε ο πατέρας του και έσβησε το τσιγάρο. Από ένα και μόνο τσιγάρο θα μπορούσε να προκληθεί πυρκαγιά! Η πυρκαγιά είναι η φωτιά που δεν μπορούμε πλέον να σβήσουμε εύκολα.

Γενικά, για να δημιουργηθεί πυρκαγιά αρκεί να συνυπάρχουν οι τρεις παρακάτω παράγοντες:

α)φωτιά (που ήδη υπάρχει στο τσιγάρο επειδή είναι αναμμένο)

β)καύσιμη ύλη (π.χ. η ύλη του τσιγάρου που καίγεται, είναι γενικά η ύλη που μπορεί να καεί επειδή αντιδρά με το οξυγόνο)

γ)οξυγόνο (που υπάρχει σε αρκετά μεγάλο ποσοστό στον ατμοσφαιρικό αέρα της Γης, σε ποσοστό 21%, οπότε βρίσκεται και στον χώρο που υπάρχει γύρω από το τσιγάρο) 

πυρκαγιά
πυρκαγιά

Με ποιον ακριβώς τρόπο δημιουργείται η πυρκαγιά; Γιατί καταστρέφονται τα πάντα εξαιτίας της;

πυρκαγιά

Για να δημιουργηθεί πυρκαγιά θα πρέπει πρώτα απ’όλα να δημιουργηθεί φωτιά σε μία συγκεκριμένη περιοχή. Και για να δημιουργηθεί φωτιά θα πρέπει να αντιδράσει ορισμένη ποσότητα καύσιμης ύλης με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να γίνει αυτή η αντίδραση θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλή η θερμοκρασία που επικρατεί στον περιβάλλοντα χώρο. Για αυτόν τον λόγο υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος δημιουργίας φωτιάς το Καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία είναι σχετικά υψηλή.

Η αντίδραση αυτή ονομάζεται καύση. Η καύση είναι μία εξώθερμη αντίδραση. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της εκπέμπεται μεγάλο ποσό θερμότητας που καταστρέφει την καύσιμη ύλη. Αν γύρω από την περιοχή στην οποία δημιουργείται η φωτιά υπάρχει κι άλλη καύσιμη ύλη, η φωτία μεταδίδεται και δεν μπορούμε να τη σβήσουμε εύκολα. Τότε λέμε ότι έχει δημιουργηθεί πυρκαγιά.

Πρέπει να επισημανθεί ο σημαντικός ρόλος που έχει η ταχύτητα του ανέμου στην εξάπλωση της  φωτιάς. Όταν η ταχύτητα του ανέμου αυξάνεται, οι φλόγες της φωτιάς φτάνουν πιο εύκολα την καύσιμη ύλη και η πυρκαγιά μεταδίδεται ευκολότερα και γρηγορότερα.

Με ποιον τρόπο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πυρκαγιά και να σβήσουμε τη φωτιά;

Για να σβήσουμε τη φωτιά πρέπει οπωσδήποτε να πάψει να υπάρχει η συνύπαρξη των τριών παραγόντων που αναφέραμε παραπάνω. 

Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές που δημιουργούνται στις πόλεις;

πυρκαγιά

Στις πυρκαγιές που δημιουργούνται στις πόλεις, για να αντιμετωπίσουμε την πυρκαγιά θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το πιο κατάλληλο μέσο κατάσβεσης ανάλογα με την καύσιμη ύλη που καίγεται.

Αν η ύλη που καίγεται είναι υγρή, χρησιμοποιούνται ειδικοί πυροσβεστήρες αφρού μαζί με νερό. 

Αν η πυρκαγιά έχει αναπτυχθεί σε ηλεκτρικές συσκευές, για την κατάσβεση της μπορεί να χρησιμοποιηθεί και διοξείδιο του άνθρακα.

Φυσικά, όπως γνωρίζουμε, το βασικό μέσο που χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση πυρκαγιάς για την αντιμετώπιση της είναι το νερό.

Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται η πυρκαγιά στο δάσος;

To κύριο μέσο που χρησιμοποιείται σε αυτήν την περίπτωση είναι το νερό.

Τι πρέπει να κάνουμε αν βρεθούμε σε κάποια περιοχή στην οποία έχει αναπτυχθεί πυρκαγιά;

πυρκαγιά

1.Καλούμε την πυροσβεστική. Ο αριθμός τηλεφώνου της είναι 199 ανεξάρτητα από την περιοχή από την οποία την καλούμε.

2.Προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά χωρίς όμως να κινδυνεύσουμε. Θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές οι κινήσεις μας.

3.Προσπαθούμε να βοηθήσουμε οποιονδήποτε γύρω μας χρειάζεται βοήθεια με προσοχή, μέχρι να έρθει η πυροσβεστική.

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε για την πρόληψη της πυρκαγιάς;

πυρκαγιά

1.Αν καπνίζουμε, δεν πρέπει ποτέ να πετάμε αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε σε αγροτική ή δασική περιοχή.

2.Πρέπει να καθαρίζουμε τον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού μας έτσι ώστε να μην υπάρχει σε αυτόν καύσιμη ύλη, όπως πεύκα, κλαδιά και σκουπίδια. Τα κλαδιά μπορούμε να τα κλαδεύουμε συχνά αν υπάρχουν.

3.Δεν πρέπει να  κάνουμε ορισμένες εργασίες (π.χ. οξυγονοκολλήσεις ή χρήση εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες) επειδή μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.

4.Δεν πρέπει να καίμε  κλαδιά και ξερά χόρτα από την 1/5 μέχρι και 31/10, εκτός και αν έχουμε την άδεια της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Ελπίζουμε ότι το άρθρο μας ήταν κατανοητό. Μπορείτε να απαντήσετε στην παρακάτω ερώτηση γιατί η άποψη σας μετράει και μας βοηθάει να γινόμαστε καλύτεροι.

Πόσο σας άρεσε το άρθρο μας για την πυρκαγιά;

View Results

Loading ... Loading ...

Πηγές για τη δημιουργία του άρθρου:

wikipedia

Πρόληψη πυρκαγιών

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *