Περπατάμε. Πως γίνεται αυτό;

Γιατί δεν μπορούμε να περπατάμε χωρίς τριβή;

Δεν θα μπορούσαμε να περπατάμε αν δεν υπήρχε η δύναμη της τριβής. Καθώς μετακινούμε το πόδι μας στο έδαφος, το σέρνουμε (ολισθαίνουμε) προς τα πίσω. Η δύναμη της τριβής αντιτείθεται στην ολίσθιση αυτή και μετακινεί το πόδι μας προς τα μπροστά όταν περπατάμε.

Για να αντιληφθούμε καλύτερα τον ρόλο της τριβής όταν περπατάμε, αναφέρουμε παρακάτω κάποιες βασικές πληροφορίες για την τριβή. 

περπατάμε

Η δύναμη της τριβής είναι η δύναμη που αντιτείθεται στην ολίσθιση (γλίστριμα) των σωμάτων πάνω σε μια επιφάνεια. Η ύπαρξη της γίνεται αντιληπτή όταν προσπαθούμε να σπρώξουμε ένα βαρύ αντικείμενο. Όταν το σπρώχνουμε λίγο δεν μπορούμε να το μετακινήσουμε γιατί εμφανίζεται δύναμη τριβής (δύναμη Friction στην εικόνα) ίση με την δύναμη που του ασκούμε (δύναμη Push στην εικόνα) που εμποδίζει την μετακίνηση του. 

Η δύναμη της τριβής ασκείται στο σώμα και όταν αυτό ολισθαίνει. Η τιμή της τριβής εξαρτάται από το βάρος του σώματος  και από την επιφάνεια πάνω στην οποία κινείται το σώμα.

Στον πάγο, η τιμή της τριβής είναι πολύ μικρή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το γλίστριμα των αθλητών του πατιναζ επάνω στον πάγο. Περισσότερα για το φαινόμενο μπορείτε να μάθετε αν κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Εξαιίας της ολίσθισης ενός σώματος πάνω σε μια επιφάνεια, λόγω της τριβής το σώμα χάνει ενέργεια. Η ενέργεια που χάνει μετατρέπεται σε θερμότητα και αυξάνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος του σώματος. Στην παρακάτω προσομοίωση σας δίνεται η δυνατότητα να μετακινήσετε τα “μπλε” μόρια του ενός σώματος πάνω στα “πράσινα” μόρια της επιφάνειας πάνω στην οποία ολισθαίνει. Μπορείτε τότε να δείτε την αύξηση του ύψους της στάθμης του θερμομέτρου που μετράει την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Για να μάθετε περισσότερα για την τριβή μπορείτε να κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *