Πατινάζ στον πάγο

Το καλλιτεχνικό πατινάζ ή καλλιτεχνική παγοδρομία είναι άθλημα που διεξάγεται σε παγοδρόμιο. Οι αθλητές φορούν παγοπέδιλα και κινούνται κατά μήκος της παγοπίστας εκτελώντας φιγούρες με μουσική υπόκρουση σε κάθε πρόγραμμά τους. Στον πάγο, οι αθλητές γλιστράνε εξαιτίας της μειωμένης τριβής.

Τι είναι η τριβή και γιατί επηρεάζει τους αθλητές του πατινάζ;

περπατάμε

Η δύναμη της τριβής είναι η δύναμη που αντιτείθεται στην ολίσθιση (γλίστριμα) των σωμάτων πάνω σε μια επιφάνεια. Η ύπαρξη της γίνεται αντιληπτή όταν προσπαθούμε να σπρώξουμε ένα βαρύ αντικείμενο. Όταν το σπρώχνουμε λίγο δεν μπορούμε να το μετακινήσουμε γιατί εμφανίζεται δύναμη τριβής (δύναμη Friction στην εικόνα) ίση με την δύναμη που του ασκούμε (δύναμη Push στην εικόνα) που εμποδίζει την μετακίνηση του. 

Η δύναμη της τριβής ασκείται στο σώμα και όταν αυτό ολισθαίνει. Η τιμή της τριβής εξαρτάται από το βάρος του σώματος  και από την επιφάνεια πάνω στην οποία κινείται το σώμα. Στον πάγο η τριβή που εμφανίζεται είναι μικρή και έτσι οι αθλητές μπορούν να γλιστράνε σχετικά εύκολα πάνω στον πάγο.

Η στροφορμή είναι ένα φυσικό μέγεθος το οποίο εμφανίζεται στα σώματα που περιστρέφονται γύρω απο κάποιο σημείο ή γύρω απο κάποιον άξονα περιστροφής. Για παράδειγμα, η Γη έχει στροφορμή.  

Η γωνιακή ταχύτητα είναι ένα φυσικό μέγεθος που δείχνει πόσο γρήγορα περιστρέφεται το σώμα. Όταν το σώμα περιστρέφεται πιο γρήγορα, λέμε ότι αυξάνεται η γωνιακή ταχύτητα του.

Ένα άλλο φυσικό μέγεθος που σχετίζεται με την περιστροφική κίνηση είναι η ροπή αδράνειας του. Δείχνει πόσο απέχουν τα σημεία του σώματος απο τον άξονα περιστροφής του ή απο το σημείο γύρω από το οποίο περιστρέφονται. Αν αυξηθεί η απόσταση των σημείων του σώματος απο τον άξονα περιστροφής του, αυξάνεται και η ροπή αδράνειας του.

πατινάζ

Η στροφορμή ισούται με το γινόμενο της γωνιακής ταχύτητας και της ροπής αδράνειας του.

Κατα την διάρκεια των περιστροφών των αθλητών του πατιναζ διατηρείται σταθερή η στροφορμή τους.

Αρχικά, οι αθλητές απλώνουν τα χέρια τους και καθώς τα μαζεύουν μειώνεται η ροπή αδράνειας τους. Άρα πρέπει να αυξηθεί η γωνιακή ταχύτητα περιστροφής τους έτσι ώστε το γινόμενο της γωνιακής ταχύτητας και της ροπής αδράνειας του να παραμένει σταθερό. Αυτό τους βοηθάει να κάνουν εντυπωσιακές φιγούρες.

Περισσότερα για τη δύναμη της τριβής μπορείτε να μάθετε αν κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *