Μαγνητικό τρένο

μαγνητικό τρένο

Τι ρόλο παίζουν οι μαγνήτες στο μαγνητικό τρένο;

Tο μαγνητικό τρένο είναι ένα τρένο που χρησιμοποιεί τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης, δηλαδή κινείται ελάχιστα πάνω από τις ράγες του. 

Στο κάτω μέρος οποιουδήποτε βαγονιού του τρένου υπάρχουν προσαρμοσμένοι ηλεκτρομαγνήτες που είναι ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενοι με ηλεκτρονικό τρόπο. Οι ηλεκτρομαγνήτες είναι σώματα που αποκτούν μαγνητικές ιδιότητες μόνο όταν διαρρέονται από ηλεκτρικό ρεύμα. Επιπλέον, υπάρχουν μαγνήτες κάτω από το τρένο και στην γραμμή της επιφάνειας του. Οι μαγνήτες αυτοί ανυψώνουν το τρένο και έτσι η απόσταση που υπάρχει μεταξύ τους είναι περίπου ένα εκατοστό.

 

μαγνητικό τρένο

Ορισμένοι άλλοι μαγνήτες διατηρούν το τρένο σταθερό στην  οριζόντια διεύθυνση της κίνησης του και πηνία παράγουν μαγνητικό πεδίο πάνω στην γραμμή που προωθεί το τρένο. Τα πηνία είναι απλά αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος που όταν διαρρέονται απο ηλεκτρικό ρεύμα, δημιουργείται στον χώρο γύρω τους μαγνητικό πεδίο.

Όπως έγινε αντιληπτό, για να λειτουργήσει το μαγνητικό τρένο, απαιτείται η ροή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο κεντρικός σταθμός ελέγχου παρέχει ρεύμα σε ορισμένα τμήματα της γραμμής του τρένου μόνο την στιγμή κατά την οποία το τρένο περνάει πάνω από το συγκεκριμένο τμήμα. Αυτό γίνεται με σκοπό την εξοικονόμηση ρεύματος.  Η ταχύτητα του είναι 400 – 500 χιλιομέτρα την ώρα .  

Για να μάθετε για τους μαγνήτες και έτσι να αντιληφθείτε περισσότερο τον τρόπο λειτουργίας του, μπορείτε να κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Για να μάθετε για το ηλεκτρικό ρεύμα, μπορείτε να κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Για να μάθετε περισσότερα για τους μαγνήτες μπορείτε να κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *