θάλασσα:κρύα το πρωί και ζεστή το βράδυ

Καταρχάς, είναι γνωστό ότι, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ήλιος εκπέμπει ακτινοβολία. Η ακτινοβολία αυτή απορροφάται από την ξηρά και από τη θάλασσα ταυτόχρονα. Έτσι, αυξάνεται η θερμοκρασία της ξηράς και της θάλασσας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η αύξηση αυτή δεν είναι όμως το ίδιο μεγάλη. Η θερμοκρασία της ξηράς θα αυξηθεί πολύ περισσότερο απ’ότι της θάλασσας επειδή η ξηρά έχει διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά από τη θάλασσα. Άρα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ξηρά θα έχει υψηλότερη θερμοκρασία από τη θάλασσα.

Φανταστείτε τώρα τον εαυτό σας να πηγαίνει για μπάνιο πριν από τη δύση του ήλιου, κυρίως το μεσημέρι που η ακτινοβολία του ηλίου είναι ιδιαίτερα έντονη. Αρχικά βρίσκεστε στην ξηρά, όπου η θερμοκρασία είναι υψηλή και μεταφέρεστε στη θάλασσα, στην οποία θερμοκρασία είναι χαμηλή. Θα αισθανθείτε λοιπόν ότι η θάλασσα είναι κρύα.

Τι συμβαίνει όμως τώρα μετά τη δύση του ηλίου;

To βράδυ, μετά από τη Δύση του ηλίου, ο ήλιος εξαφανίζεται και έτσι η ξηρά και η θάλασσα παύουν να δέχονται την ακτινοβολία του. Αυτό σημαίνει ότι παύουν να ζεσταίνονται. Μάλιστα, εξαιτίας της απουσίας του, ο αέρας που βρίσκεται πάνω από αυτά κρυώνει. Θα μεταφερθεί τότε θερμότητα ταυτόχρονα από τη θάλασσα και την ξηρά προς τον αέρα που βρίσκεται από πάνω τους. Αυτό συμβαίνει διότι ο αέρας γίνεται πιο κρύος από την ξηρά και από τη θάλασσα.

 

Όπως γνωρίζουμε, όταν δύο σώματα διαφορετικής θερμοκρασίας έρχονται σε επαφή, μεταφέρεται θερμότητα από το ζεστό στο κρύο. Έτσι, η θερμοκρασία του ζεστού σώματος θα μειωθεί.

 

Όμως, η μείωση της θερμοκρασίας της ξηράς είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της θάλασσας. Έτσι, το βράδυ η θερμοκρασία της θάλασσας γίνεται υψηλότερη από αυτήν της ξηράς.

θάλασσα

 

H θάλασσα και η ξηρά το βράδυ

Φανταστείτε τώρα τον εαυτό σας να πηγαίνει για μπάνιο μετά από τη δύση του ήλιου. Αρχικά βρίσκεστε στην ξηρά, όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλή και μεταφέρεστε στη θάλασσα, στην οποία θερμοκρασία είναι υψηλή. Θα αισθανθείτε λοιπόν ότι η θάλασσα είναι ζεστή.

Για να μάθετε γιατί στο βουνό κάνει περισσότερο κρύο από ότι στη θάλασσα  μπορείτε να κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://hellenicweather.com/giati-kanei-perissotero-kryo-sto-boyno-ap-o-oti-sti-thalassa/

Η γνώμη σας μετράει και μας πάντα μας βοηθάει να γινόμαστε καλύτεροι!

Πόσο σας άρεσε το παραπάνω άρθρο;

View Results

Loading ... Loading ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *