καύσωνας:Συνδέεται με την κλιματική αλλαγή;

Φέτος τον Ιούνιο, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, η θερμοκρασία ήταν  ιδιαίτερα υψηλή.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνα για να διαπιστώσουν κατά πόσο το κύμα καύσωνα που πέρασε από αυτές τις χώρες συνδέεται με την την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή οφείλεται κυρίως στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και περισσότερα για αυτό μπορείτε να μάθετε αν κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η κλιματική αλλαγή αύξησε την πιθανότητα να εμφανιστούν τόσο υψηλές θερμοκρασίες στις χώρες της Ευρώπης.

Μπορεί ο άνθρωπος να αντέξει όταν υπάρχει καύσωνας;

Καταρχάς, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος διαθέτει διάφορους μηχανισμούς με τους οποίους μπορεί, τις περισσότερες φορές, να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του, γύρω στους 37o C, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος του. Ο άνθρωπος αρχίζει να μην αισθάνεται καλά ακόμα και αν η θερμοκρασία αυτή αλλάξει κατά 1o C.

Όταν το ανθρώπινο σώμα βρεθεί σε περιβάλλον που έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη από 37o C, δηλαδή όταν υπάρχει καύσωνας, μεταφέρεται θερμότητα από το περιβάλλον προς το ανθρώπινο σώμα. Τότε, ο άνθρωπος ιδρώνει. Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζεται στην επιφάνεια του δέρματος του μια ορισμένη ποσότητα νερό. Εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατεί, καθώς αυτή η ποσότητα εξατμίζεται, μεταφέρεται θερμότητα από το σώμα του προς το περιβάλλον και έτσι το σώμα του κρυώνει. Για αυτό το λόγο οι γιατροί μας συμβουλεύουν να πίνουμε πολύ νερό, ιδιαίτερα όταν έχει πολλή ζέστη. Η σημασία του νερού είναι πολύ μεγάλη και σε αυτήν την περίπτωση και πρεπει να διατηρούμε την ποσότητα του μεγάλη στο σώμα μας.

καύσωνας

 

Παρόλα αυτά, αν δεν προσέξουμε και εκτεθούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε περιβάλλον στο οποίο υπάρχει καύσωνας, σύντομα θα αρχίσουμε να αισθανόμαστε πονοκέφαλο και υπάρχει πιθανότητα να χάσουμε τις αισθήσεις μας. Για αυτό χρειάζεται πάντα ιδιαίτερη προσοχή.

Πόσο σας άρεσε το παραπάνω άρθρο μας για τον καύσωνα;

View Results

Loading ... Loading ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *