Ηλεκτρική ασφάλεια: γιατί καίγεται;

Τι είναι το ηλεκτρικό ρεύμα;Πως σχετίζεται με την ηλεκτρική ασφάλεια;

To ηλεκτρικό ρεύμα είναι η κίνηση ηλεκτρικών φορτίων που γίνεται προς μια ορισμένη κατεύθυνση. Η κίνηση αυτή γίνεται στο εσωτερικό ενός σώματος που ονομάζεται αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ένα φυσικό μέγεθος που μας δείχνει πόσο μεγάλο είναι το συνολικό φορτίο που περνάει από μια συγκεκριμένη περιοχή του αγωγού σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Αν αυξηθεί η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος, αυξάνεται και το ηλεκτρικό φορτίο που διέρχεται από την περιοχή του αγωγού σε ορισμένο χρονικό διάστημα.

ηλεκτρικές συσκευές

Το ηλεκτρικό κύκλωμα είναι μια κλειστή (δεν υπάρχει πουθένα κενό σε αυτή) διαδρομή που διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα.

ηλεκτρικά κυκλώματα

Αφού αποκτήσαμε κάποιες βασικές γνώσεις που αφορούν το ηλεκτρικό ρεύμα και το ηλεκτρικό κύκλωμα, ας δούμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μια τηκόμενη ηλεκτρική ασφάλεια.

Η ηλεκτρική ασφάλεια χρησιμοποιείται σε ηλεκτρικά κυκλώματα για να διακόψει την ροή του ηλεκτρικού ρεύματος στο κύκλωμα όταν αυτό ξεπεράσει μια συγκεκριμένη τιμή. Στο κύκλωμα μπορεί να υπάρχουν συσκευές που κινδυνεύουν να χαλάσουν αν διαρρέονται από ρεύματα πολύ μεγάλης έντασης. Για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούμε την τηκόμενη ασφάλεια.

H τηκόμενη ασφάλεια είναι ο παλαιότερος και απλούστερος τύπος ασφαλειών. Σε ένα μονωτικό περίβλημα (από πορσελάνη, γυαλί ή πλαστικό) εγκλείεται ένας μικρός αγωγός, του οποίου τα φυσικά χαρακτηριστικά είναι προϋπολογισμένα έτσι, ώστε να αντέχει μέχρι μια ορισμένη ένταση ρεύματος. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, η ένταση του ρεύματος αυξηθεί, ο αγωγός τήκεται (λιώνει), διακόπτοντας έτσι το ρεύμα στο κύκλωμα. Όταν αυτό συμβεί, η ηλεκτρική ασφάλεια χρειάζεται αντικατάσταση. Χρησιμοποιείται ευρέως σε ηλεκτρικά κυκλώματα οχημάτων, αλλά έχει και ευρεία οικιακή χρήση.

Μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο να καίγεται μια τηκόμενη ηλεκτρική ασφάλεια συνδεδεμένη σε ηλεκτρικό κύκλωμα όταν η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος ξεπερνάει μια επιτρεπόμενη τιμή.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ηλεκτρική ασφάλεια αν κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *