Ήλιος ζεσταίνει τα πάντα στη Γη

ο ήλιος ζεσταίνει

To φως του ήλιου απορροφάται από το σώμα μας και έτσι ο ήλιος ζεσταίνει τα πάντα στη Γη. Αυτό συμβαίνει γιατί η θερμότητα μπορεί να μεταφερθεί και με ακτινοβολία.

Για την μετάδοση της θερμότητας με αγωγή ή με μεταφορά χρειάζεται n παρουσία της ύλης (στερεά, υγρά ή αέρια). Η θερμότητα όμως διαδίδεται και στο κενό. Γνωστό παράδειγμα στη φύση είναι η θέρμανση της Γης από τον Ήλιο, όπου δεν υπάρχει μέσο διάδοσης. Ο τρόπος αυτός διάδοσης της θερμότητας λέγεται διάδοση με ακτινοβολία. Η θερμική ακτινοβολία διαδίδεται στο χώρο με ηλεκτρομαγνητικά κύματα (όμοια με τα φωτεινά), απορροφάται από τα διάφορα σώματα και τα θερμαίνει. Η μετάδοση θερμότητας με ακτινοβολία θεωρείται συνήθως αμελητέα σε χαμηλές θερμοκρασίες και έτσι δεν λαμβάνεται υπόψιν. Για μέταλλα, π.χ. δεν συνυπολογίζεται για θερμοκρασίες χαμηλότερες της θερμοκρασίας ερυθροποίησης του μετάλλου.

ο ήλιος ζεσταίνει

Από που προέρχεται όμως το μεγάλο ποσό θερμότητας που μεταφέρει ο ήλιος στη Γη; Με ποιον ακριβώς τρόπο ο ήλιος ζεσταίνει τα πάντα στη Γη;

Ο ήλιος αποτελείται κυρίως απο αέριο υδρογόνο. Οι τεράστιες ποσότητες ατόμων υδρογόνου που υπάρχουν στον πυρήνα του Ήλιου συμπιέζονται και θερμαίνονται τόσο πολύ που συγχωνεύονται. Η αντίδραση που γίνεται τότε ονομάζεται πυρηνική σύντηξη. Το προϊόν της πυρηνικής σύντηξης στον πυρήνα του Ήλιου απελευθερώνεται και ακτινοβολείται προς τα έξω απο την επιφάνεια του Ήλιου και έπειτα προς το ηλιακό σύστημα και πέρα απο αυτό.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ακτινοβολία αν κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *