Ηλεκτροπληξία

ηλεκτροπληξία

H ηλεκτροπληξία είναι το σύνολο των βλαβών που προκαλεί το ηλεκτρικό ρεύμα. Για να συμβεί ηλεκτροπληξία πρέπει να περάσει, με οποιονδήποτε τρόπο, στον ανθρώπινο ηλεκτρικό ρεύμα, υψηλής ή χαμηλής έντασης.

ηλεκτροπληξία

Γιατί μπορεί να πάθουμε ηλεκτροπληξία αν πιάσουμε μια ηλεκτρική συσκευή με βρεγμένα χέρια;

Το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος και γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε όταν πιάνουμε μια ηλεκτρική συσκευή με βρεγμένα χέρια ή όταν την χρήσιμοποιούμε στο μπάνιο ή κοντά σε  νερό. Η χρήση της αυξάνει το ενδεχόμενο ηλεκτροπληξίας. Ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας αυξάνεται όταν κάποιος (κυρίως τα παιδιά) περιεργάζεται ή τοποθετεί στις πρίζες σύρματα ή καρφίτσες ή όταν οι διακόπτες είναι κατεστραμμένοι ή τα καλώδια των ηλεκτρικών συσκευών φθαρμένα.

 Το ρεύμα μικρής έντασης προκαλεί προβλήματα στην καρδιά, όπως μαρμαρυγή των καρδιακών κόλπων και των κοιλιών. Το ρεύμα μεγάλης έντασης δρα απ’ ευθείας στο αναπνευστικό κέντρο και προκαλεί σύσπαση των αναπνευστικών μυών. Η επαφή με ρεύμα υψηλής έντασης (π.χ. καλώδια ηλεκτροδότησης) συνήθως επιφέρει αμέσως το θάνατο ή, σε καλύτερη περίπτωση, προκαλούνται βαριά εγκαύματα. Επιπλέον, η διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος από το ανθρώπινο σώμα μπορεί να προκαλέσει βαριά εγκαύματα στα σημεία εισόδου και εξόδου του ρεύματος.

Σε περίπτωση που κάποιο άτομο πάθει ηλεκτροπληξία, η πρώτη ενέργεια που πρέπει να κάνουμε είναι να διακόψουμε τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος από το γενικό διακόπτη ή να απομάκρύνουμε το άτομο από την επαφή με το ηλεκτρικό ρεύμα με προσοχή για να μην κινδυνεύσει και αυτός που προσπαθεί να βοηθήσει το θύμα. Δεν πρέπει να ακουμπάμε τον παθόντα με γυμνά και βρεγμένα χέρια αλλά με κάποιο υλικό που είναι κακός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως είναι το ξύλο. Το σωστό είναι να ειδοποιήσουμε τις αρχές για να διακοπεί το ρεύμα και στη συνέχεια να δοθούν στον παθόντα οι πρώτες βοήθειες. Το θύμα που έχει πάθει ηλεκτροπληξία μεταφέρεται στη συνέχεια στο νοσοκομείο για του γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.

Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ηλεκτροπληξία αν κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *