ηλεκτροκίνητο τρένο

Ηλεκτροκίνητο τρένο είναι το τρένο που κινείται με ηλεκτρικό ρεύμα. Σε αυτού του είδους το τρένο, η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε κινητική. Το ηλεκτρικό ρεύμα που απαιτείται για την κίνηση του το βρίσκει στα καλώδια της ΔΕΗ με τα οποία έρχεται σε επαφή κατα την κίνηση του.

 

 

Με ποιον τρόπο κινείται το ηλεκτροκίνητο τρένο;

Για να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να κινείται το τρένο, πρέπει να καταλάβουμε πρώτα ότι το ηλεκτρικό ρεύμα έχει μια ορισμένη ενέργεια. Η ενέργεια αυτή ονομάζεται ηλεκτρική ενέργεια και είναι η κινητική ενέργεια των ηλεκτρονίων που κινούνται μέσα στον αγωγό του ηλεκτρικού κυκλώματος. Η ενέργεια αυτή παράγεται από την πηγή του ηλεκτρικού κυκλώματος. Μια από τις πηγές του ηλεκτρικού ρεύματος που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή είναι η μπαταρία. Η πηγή προσφέρει ενέργεια στα ελεύθερα ηλεκτρόνια του αγωγού και έτσι αυτά αρχίζουν να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση στο εσωτερικό του αγωγού. Την ενέργεια αυτή την βρίσκει η πηγή από ορισμένες χημικές αντιδράσεις που γίνονται στο εσωτερικό της.

Η ηλεκτρική ενέργεια που μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα μετατρέπεται σε κινητική ενέργεια του τρένου. Δηλαδή η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε μηχανική ενέργεια. 

Με ποιον τρόπο γίνεται συνήθως η μετατροπή της ηλεκτρικής σε μηχανική ενέργεια;

Για να γίνει η συγκεκριμένη μετατροπή, υπάρχει στο ηλεκτρικό κύκλωμα ένας ηλεκτροκινητήρας. Ο ηλεκτροκινητήρας είναι μια ηλεκτρική μηχανή που μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική. Στον ηλεκτροκινητήρα υπάρχει ένας αγωγός που βρίσκεται μέσα σε μαγνητικό πεδίο. Είναι γνωστό απο τη Φυσική, ότι όταν ένας αγωγός διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα και βρίσκεται μέσα σε μαγνητικό πεδίο, του ασκείται δύναμη. Η δύναμη αυτή προκαλεί την περιστροφή του αγωγού και την μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε μηχανική.

 

Για να μάθετε περισσότερα για το ηλεκτρικό ρεύμα μπορείτε να κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *