Ηλεκτρικές συσκευές

ηλεκτρικές συσκευές

Με ποιον τρόπο λειτουργούν οι ηλεκτρικές συσκευές;

Οι ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή λειτουργούν όλες με ηλεκτρικό ρεύμα. Για αυτόν τον λόγο τοποθετούμε το καλώδιο τους στην μπρίζα. Όταν το βάζουμε στην μπρίζα, δημιουργείται κλειστό κύκλωμα και οι ηλεκτρικές συσκευές συνδέονται με την πηγή του ηλεκτρικού κυκλώματος (της ΔΕΗ). Τότε η ηλεκτρική πηγή προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια στην συσκευή και το ηλεκτρικό ρεύμα που δημιουργεί διαρρέει την ηλεκτρική συσκευή.

Για να καταλάβουμε τον τρόπο λειτουργίας των ηλεκτρικών συσκευών πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, το ηλεκτρικό κύκλωμα και τον ρόλο της πηγής σε αυτό.

To ηλεκτρικό ρεύμα είναι η κίνηση ηλεκτρικών φορτίων που γίνεται προς μια ορισμένη κατεύθυνση. Η κίνηση αυτή γίνεται στο εσωτερικό ενός σώματος που ονομάζεται αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ένα φυσικό μέγεθος που μας δείχνει πόσο μεγάλο είναι το συνολικό φορτίο που περνάει απο μια συγκεκριμένη περιοχή του αγωγού σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Αν αυξηθεί η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος, αυξάνεται και το ηλεκτρικό φορτίο που διέρχεται απο την περιοχή του αγωγού σε ορισμένο χρονικό διάστημα.

ηλεκτρικές συσκευές

Το ηλεκτρικό κύκλωμα είναι μια κλειστή (δεν υπάρχει πουθένα κενό σε αυτή) διαδρομή που διαρρέεται απο ηλεκτρικό ρεύμα.

ηλεκτρικές συσκευές

Για το ηλεκτρικό κύκλωμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και το ρόλο των ασφαλειών σε αυτό μπορείτε να μάθετε αν κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

 

Η πηγή του ηλεκτρικού κυκλώματος είναι το στοιχείο του κυκλώματος που προσφέρει ενέργεια στο κύκλωμα αφού προκαλεί την ροή ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν παράγει ηλεκτρικά φορτία. Απλά προκαλεί την κίνηση των ηλεκτρικών φορτίων προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση σε αυτό.

Για να μάθετε περισσότερα για το ηλεκτρικό ρεύμα  μπορείτε να κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *