Ηλεκτρικά κυκλώματα σε υπολογιστή

ηλεκτρικά κυκλώματα

Στο εσωτερικό της κεντρικής μονάδας του υπολογιστή υπάρχουν ηλεκτρικά κυκλώματα. Όλες οι κάρτες (γραφικών,δικτύου κ.α.) είναι συνδεδεμένες σε αυτό το ηλεκτρικό κύκλωμα και για να λειτουργήσει η κεντρική μονάδα χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα.

To ηλεκτρικό ρεύμα είναι η κίνηση ηλεκτρικών φορτίων που γίνεται προς μια ορισμένη κατεύθυνση. Η κίνηση αυτή γίνεται στο εσωτερικό ενός σώματος που ονομάζεται αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ένα φυσικό μέγεθος που μας δείχνει πόσο μεγάλο είναι το συνολικό φορτίο που περνάει από μια συγκεκριμένη περιοχή του αγωγού σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Αν αυξηθεί η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος, αυξάνεται και το ηλεκτρικό φορτίο που διέρχεται απο την περιοχή του αγωγού σε ορισμένο χρονικό διάστημα.

ηλεκτρικές συσκευές

Τι είναι τα ηλεκτρικά κυκλώματα;

Το ηλεκτρικό κύκλωμα είναι μια κλειστή (δεν υπάρχει πουθένα κενό σε αυτή) διαδρομή που διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα.

ηλεκτρικά κυκλώματα

Η μητρική πλακέτα του υπολογιστή (motherboard) είναι συνήθως το πιο μεγάλο εξάρτημα που υπάρχει στο εσωτερικό του υπολογιστή. Πάνω σε αυτήν υπάρχουν ειδικές υποδοχές για την εγκατάσταση του επεξεργαστή , της μνήμης και η κάρτα οθόνης. Επιπλέον, σε αυτήν υπάρχουν ειδικές είσοδοι ώστε να μπορούμε να συνδέσουμε κάποιες απο τις εξωτερικές συσκευές του υπολογιστή, όπως είναι το πληκτρολόγιο και ο εκτυπωτής.

Για να επικοινωνούν οι διάφορες συσκευές του υπολογιστή μεταξύ τους, τα δεδομένα μεταφέρονται από τη μία συσκευή στην άλλη μέσω ηλεκτρικών σημάτων, δηλαδή μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος. 

ηλεκτρικά κυκλώματα

Μπορείτε να δείτε το ηλεκτρικό κύκλωμα και τα εξαρτήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή στο παρακάτω βίντεο.

Για να μάθετε περισσότερα για τα ηλεκτρικά κυκλώματα μπορείτε να κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *