Κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο

κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο

Ποια είναι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο;

Mία από τις κινήσεις που κάνει η  Γη γίνεται γύρω από τον Ήλιο σε χρονικό διάστημα 365 ημερών, 5 ωρών, 48 λεπτών και 18 δευτερολέπτων. Η κίνηση αυτή στην πραγματικότητα δεν είναι κυκλική, είναι ελειπτική και οφείλεται στην βαρυτική δύναμη που δέχεται η Γη από τον Ήλιο.
Εξαιτίας της περιστροφής της Γης γύρω από τον Ήλιο, υπάρχει διαφορετική διάρκεια ημέρας και νύχτας.

κίνηση Γης γύρ

Δύο φορές το χρόνο η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας έχουν είναι η ίδια σε όλη τη Γη (12 ώρες μέρα και 12 ώρες νύχτα). Αυτό συμβαίνει στις 21 Μαρτίου (εαρινή ισημερία) και στις 23 Σεπτεμβρίου (φθινοπωρινή ισημερία). Τις υπόλοιπες ημέρες του έτους η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας δεν είναι ίσες μεταξύ τους σε όλους τους τόπους της Γης.

Οι περιοχές που βρίσκονται στους δύο πόλους έχουν έξι μήνες μέρα και έξι μήνες νύχτα. Αυτές που είναι πάνω στον Ισημερινό έχουν 12 ώρες νύχτα και 12 ώρες μέρα.Στις 21 Ιουνίου και στις 21 Δεκεμβρίου η διαφορά ανάμεσα στη διάρκεια της ημέρας και τη διάρκεια της νύχτας είναι η μεγαλύτερη. Αυτό συμβαίνει γιατί τις δύο αυτές ημέρες ο Ήλιος απέχει τη μεγαλύτερη απόσταση από τον Ισημερινό.

Επιπλέον, η κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο καθορίζει τις διάφορες εποχές του χρόνου.

κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο

Η ύπαρξη των εποχών οφείλεται στον άξονα της Γης. Ο άξονας της Γης είναι η νοητή ευθεία γραμμή που περνάει από το κέντρο της και ενώνει τον Βόρειο με τον Νότιο πόλο.

Αν σκεφτείτε μια οποιαδήποτε υδρόγειο σφαίρα, θα θυμηθείτε πως ο άξονας της γέρνει. Αυτό συμβαίνει γιατί ο άξονας της Γης δεν είναι κάθετος στο επίπεδο της τροχιάς της γύρω από τον Ήλιο, αλλά έχει μια κλίση περίπου 23.5°.

Καθώς η κατεύθυνση του άξονα της Γης παραμένει αμετάβλητη καθ’ όλη τη διάρκεια της τροχιάς της, για κάποιους μήνες τον χρόνο το Βόρειο ημισφαίριο βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο, ενώ για κάποιους άλλους βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο το Νότιο ημισφαίριο. Όποιο ημισφαίριο κλίνει προς τον Ήλιο δέχεται περισσότερη ακτινοβολία και έτσι θερμαίνεται περισσότερο.

Περισσότερα για την κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο αλλά και γενικότερα για τη Γη μπορείτε να μάθετε αν κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *