Φαινόμενο του θερμοκηπίου

φαινόμενο του θερμοκηπίου

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η ατμόσφαιρα ενός πλανήτη συγκρατεί θερμότητα και συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας του.

Για να το κατανοήσουμε πλήρως θα πρέπει πρώτα από όλα να μάθουμε τι είναι το θερμοκήπιο.

Γιατί ονομάζεται φαινόμενο του θερμοκηπίου; Τι είναι το θερμοκήπιο;

To θερμοκήπιο είναι ένα σπίτι που έχει φτιαχτεί από γυαλί. Έχει γυάλινους τοίχους και μια γυάλινη σκεπή. Οι άνθρωποι καλιεργούν ντομάτες και λουλούδια μέσα σε αυτά. Ένα θερμοκήπιο παραμένει ζεστό στο εσωτερικό του ακόμα και κατα τη διάρκεια του Χειμώνα. Ο ήλιος ακτινοβολεί και ζεσταίνει τα φυτά και τον αέρα που υπάρχει στο εσωτερικό του. Αλλά η θερμότητα που έχει μεταφερθεί απο τον ήλιο με ακτινοβολία παγιδεύεται απο το γυαλί και έτσι δεν μπορεί να δραπετεύσει. Έτσι, κατα τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η θερμοκρασία που υπάρχει μέσα στο θερμοκήπιο. Η θερμοκρασία αυξάνεται τόσο πολύ που η θερμοκρασία παραμένει αρκετά υψηλή ακόμα και κατα τη διάρκεια της νύχτας.

φαινόμενο του θερμοκηπίου

Η Γη μπορεί να παρομοιαστεί με ένα θερμοκήπιο αφού η ατμόσφαιρα της Γης κάνει αυτό που κάνει και το θερμοκήπιο. Τα αέρια του που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα της, όπως το διοξείδιο του άνθρακα κάνουν αυτό που κάνει και το γυαλί στην σκεπή του θερμοκηπίου. Κατα τη διάρκεια της ημέρας, ο ήλιος εκπέμπει ακτινοβολία που διαπερνά την ατμόσφαιρα της Γης και θερμαίνει την Γη. Τη νύχτα, η επιφάνεια της Γης ψύχεται αφού εκπέμπει θερμότητα πίσω στον αέρα. Αλλα κάποιο μέρος από την θερμότητα αυτή παγιδεύεται απο τα αέρια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα της Γης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διατηρείται η Γη σε θερμοκρασία κατα μέσο όρο ίση με 15 ℃.

φαινόμενο του θερμοκηπίου

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου που φτιάχτηκε από το Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής Β’ Βαθμίδας Ανατολικής Θεσσαλονίκης για να μάθετε ακόμα περισσότερα για αυτό.

Επιπλέον, παρακάτω σας δίνεται η δυνατότητα με την βοήθεια της προσομοίωσης του φαινομένου του θερμοκηπίου, να κατανοήσετε ακόμα καλύτερα το φαινόμενο και να τροποποίησετε αρκετές απο τις παραμέτρους του. Για να κατεβάσετε την προσομοίωση πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί “Κλικ για εκτέλεση”.

Περισσότερα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορείτε να μάθετε και αν κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *