Εκτόξευση βόμβας

Τη στιγμή που η βόμβα εκτοξεύεται από το αεροσκάφος έχει ταχύτητα ίδια με αυτήν του αεροσκάφους. Η παραβολική τροχιά που ακολουθεί μετά την εκτόξευση της αντιστοιχεί σε μια κίνηση που ονομάζεται οριζόντια βολή. Η τροχιά είναι το σύνολο των θέσεων απο τις οποίες διέρχεται η βόμβα.

Γιατί η βόμβα κάνει τη συγκεκριμένη κίνηση αμέσως μετά την εκτόξευση της;

Οριζόντια βολή είναι η κίνηση που κάνει ένα σώμα όταν βάλλεται με οριζόντια ταχύτητα από ορισμένο ύψος πάνω από το έδαφος στην περίπτωση που του ασκείται μόνο η δύναμη του βάρους του. Η βόμβα βαλλεται με οριζόντια ταχύτητα πάνω από το έδαφος και η μόνη δύναμη που της ασκείται είναι το βάρος της. Για αυτόν τον λόγο κάνει οριζόντια βολή.

Γιατί όμως η κίνηση της είναι παραβολική όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα; Πως ακριβώς προκύπτει η οριζόντια βολή;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, όταν ξεκινάει η κίνηση της βόμβας, η ταχύτητα της είναι οριζόντια. Όμως αμέσως μετά της ασκείται η δύναμη του βάρους της. Η δύναμη αυτή είναι κατακόρυφη και έτσι σύμφωνα με τον δεύτερο νόμο του Νεύτωνα, το σώμα θα επιταχυνθεί και θα αποκτήσει μια κατακόρυφη ταχύτητα.

H δύναμη του βάρους είναι κατακόρυφη.  Άρα, κατακόρυφη θα είναι και η επιτάχυνση του σύμφωνα με τον δεύτερο νόμο του Νεύτωνα και κατακόρυφη θα είναι και η επιπλέον ταχύτητα που θα αποκτήσει. Η κατακόρυφη ταχύτητα αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου μέχρι να φτάσει το σώμα στο έδαφος.

εκτόξευση

Περισσότερα για τη δύναμη του βάρους μπορείτε να μάθετε αν κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Απο τις δύο ταχύτητες που έχει αποκτήσει η βόμβα, προκύπτει μια πλάγια συνολική ταχύτητα και εξαιτίας της προκύπτει μια παραβολική τροχιά, όπως αυτή που φαίνεται στις παραπάνω εικόνες. 

εκτόξευση

Περισσότερα για την οριζόντια βολή που κάνει ένα σώμα μετά την εκτόξευση του μπορείτε να μάθετε αν κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *