Δημιουργία του ειδώλου

Που οφείλεται η δημιουργία του ειδώλου στον καθρέφτη;

Η δημιουργία του ειδώλου στον καθρέφτη οφείλεται στην κατοπτρική ανάκλαση του φωτός. Η κατοπτρική ανάκλαση του φωτός γίνεται επειδή η επιφάνεια του καθρέφτη είναι λεία.

δημιουργία-του-ειδώλου

Ανάκλαση ονομάζεται το φαινόμενο της αλλαγής διεύθυνσης διάδοσης του κύματος, μέσα στο ίδιο μέσο, από μια διαχωριστική επιφάνεια, δηλαδή απο την επιφάνεια που χωρίζει μεταξύ τους δύο διαφορετικά μέσα διάδοσης του φωτός. Δηλαδή, το φως δεν αλλάζει μέσο διάδοσης όταν ανακλάται.

Κατοπτρική ανάκλαση (ή ανάκλαση γιατί και σε αυτήν την περίπτωση εννοούμε την κατοπτρική ανάκλαση) του φωτός υπάρχει στην περίπτωση που ένα σύνολο απο φωτεινές ακτίνες  προσπίπτουν σε κάποια λεία επιφάνεια.

Λεία είναι η επιφάνεια που είναι ομαλή, δηλαδή δεν παρουσιάζει ανωμαλίες. Σε αυτήν την περίπτωση, αν προσπέσουν παράλληλες μεταξύ τους φωτεινές ακτίνες στην διαχωριστική επιφάνεια δύο διαφορετικών μέσων διάδοσης, παραμένουν παράλληλες μεταξύ τους και μετά την ανάκλαση τους.  

 

Διάχυση του φωτός ονομάζεται το φαινόμενο της ανάκλασης του στην περίπτωση που αρχικά παράλληλες φωτεινές ακτίνες παύουν να είναι παράλληλες μετά από την ανάκλαση τους.

Όταν μια φωτεινή ακτίνα προσπίπτει πάνω σε μια επιφάνεια, υπάρχει περίπτωση να μην ανακλαστεί, δηλαδή υπάρχει περίπτωση να αλλάξει μέσο διάδοσης η φωτεινή ακτίνα. Οι επιφάνειες που προκαλούν το φαινόμενο της <<ολικής ανάκλασης>> φωτεινής δέσμης, δηλαδή ανάκλαση σε όλες τις φωτεινές που προσπίπτουν πάνω σε αυτήν, ονομάζονται κάτοπτρα (καθρέπτες).

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε  ένα βίντεο για την ανάκλαση του φωτός.

Περισσότερα για την ανάκλαση του φωτός που προκαλεί τη δημιουργία του ειδώλου διάφορων πραγμάτων στην καθημερινή μας ζωή μπορείτε να μάθετε αν κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *