Σουτ στο μπάσκετ

Όταν ο αθλητής κάνει σουτ στο μπάσκετ, ρίχνει τη μπάλα πλάγια προς τα πάνω και αυτή ακολουθεί πορεία προς το καλάθι εξαιτίας της δύναμης του βάρους της.

Ας μελετήσουμε όμως με μεγαλύτερη προσοχή την κίνηση της μπάλας.

σουτ στο μπάσκετ

Πως ακριβώς προκύπτει η συγκεκριμένη κίνηση της μπάλας όταν ο αθλητής κάνει σουτ στο μπάσκετ;

 

Όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα, η μπάλα ξεκινάει την κίνηση με μια πλάγια προς τα πάνω ταχύτητα μέτρου υ0 τη στιγμή που ο αθλητής κάνει σουτ στο μπάσκετ.

Η κίνηση της μπορεί να μελετηθεί ως αποτέλεσμα δύο επιμέρους, ανεξάρτητων μεταξύ του κινήσεων. Μία κίνηση που γίνεται στον οριζόντιο άξονα και μία κίνηση που γίνεται στον κατακόρυφο άξονα. Με αυτήν την λογική μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αντι για την ταχύτητα μέτρου υ0, το σώμα έχει δύο αρχικές ταχύτητες, μία στον άξονα των x, την υx0 και μία στον άξονα των y, την υy0.

H κίνηση στον οριζόντιο άξονα x γίνεται με σταθερή ταχύτητα υx0 γιατί σε αυτόν τον άξονα δεν ασκείται καμία δύναμη στην μπάλα. Αυτό ισχύει σύμφωνα με τον πρώτο νόμο του Νεύτωνα. Σύμφωνα με αυτόν, όταν σε ένα σώμα δεν ασκούνται δυνάμεις, αυτό κινείται με σταθερή ταχύτητα σε περίπτωση που ήδη κινείται.

Στον κατακόρυφο άξονα όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ασκείται στο σώμα η δύναμη του βάρους του, η οποία έχει αντίθετη κατεύθυνση απο την κατεύθυνση της ταχύτητας του. Άρα, η δύναμη του βάρους θα μειώσει την ταχύτητα του σώματος στον άξονα των y, θα την μηδενίσει και θα του δημιουργήσει μια κατακόρυφη ταχύτητα με κατεύθυνση προς τα κάτω.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την δύναμη του βάρους στην σελίδα του site μας που αναφέρεται σε αυτό αν κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Για αυτο το λόγο η μπάλα φτάνει κατα την κίνηση της μέχρι κάποιο μέγιστο ύψος και στη συνέχεια κινείται πλάγια προς τα κάτω αφού πλέον έχει την ίδια οριζόντια ταχύτητα αλλά κατακόρυφη ταχύτητα με φορά προς τα κάτω. Καθώς κινείται πλάγια προς τα κάτω, καταλήγει τελικά στο καλάθι.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να πετύχετε τον στόχο με πλάγια βολή στην παρακάτω προσομοίωση. Μπορείτε να την δείτε σε πλήρη οθόνη αν κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *