Κεραυνός: πως δημιουργείται;

ηλεκτρικά φαινόμενα

Τι είναι η αστραπή; Σε τι διαφέρει ο κεραυνός;

Αστραπή ονομάζεται ο τεράστιος ηλεκτρικός σπινθήρας που δημιουργείται ανάμεσα σε δύο διαφορετικά νέφη ή μεταξύ δύο διαφορετικών τμημάτων του ίδιου του νέφους ή ανάμεσα σε ένα νέφος και στο έδαφος, οπότε και ειδικότερα ονομάζεται κεραυνός. Η αστραπή αποτελεί μετεωρολογικό φαινόμενο.

Με ποιον τρόπο όμως δημιουργείται ο κεραυνός; Θα περιγράψουμε παρακάτω τη διαδικασία.

Τα σύννεφα περιέχουν αμέτρητα αιωρούμενα σταγονίδια νερού και σωματίδια πάγου που περιστρέφονται με τυρβώδη (ακανόνιστο) τρόπο. Στο εσωτερικό αυτών των σωματιδίων υπάρχουν άτομα με αρνητικά φορτισμένα ηλεκτρόνια και θετικά φορτισμένα πρωτόνια. 

Νερό που προέρχεται από το έδαφος εξατμίζεται, ανεβαίνει προς τα πάνω και από αυτό σχηματίζονται και άλλα σταγονίδια καθώς πλησιάζει προς το σύννεφο.

Τα σταγονίδια που προέρχονται απο το έδαφος συγκρούονται με τα σταγονίδια του νερού που υπάρχουν μέσα στα σύννεφα. Εξαιτίας των συγκρούσεων αυτών, τα ηλεκτρόνια που υπάρχουν στο εσωτερικό των σταγονιδίων των σύννεφων απομακρύνονται από τα άτομα τους. Δηλαδή , απομακρύνεται το θετικό από το αρνητικό φορτίο στο εσωτερικό των σύννεφων. Στο τέλος, δημιουργούνται σύννεφα που έχουν θετικά φορτία στο ανώτερο τμήμα τους και αρνητικά φορτία στο κατώτερο τμήμα τους. 

 

Το ηλεκτρικό πεδίο ενός ηλεκτρικού φορτίου είναι ο χώρος γύρω από το ηλεκτρικό φορτίο στον οποίο ένα ηλεκτρικό φορτίο μπορεί να ασκεί δύναμη σε άλλα ηλεκτρικά φορτία χωρίς να έρχεται σε επαφή με αυτά.

Το σύννεφο δημιουργεί ένα ηλεκτρικό πεδίο, το οποίο φτάνει μέχρι τη Γη. Το ηλεκτρικό πεδίο προκαλεί την κίνηση ηλεκτρονίων στη Γη. Τα ηλεκτρόνια που βρίσκονται στο κατώτερο τμήμα των σύννεφων απωθούν τα ηλεκτρόνια που βρίσκονται στην επιφάνεια της Γης. Έτσι, δημιουργείται θετικό φορτίο στην επιφάνεια της Γης.

Για να εκφορτιστεί το σύννεφο, μετακινούνται ηλεκτρόνια απο ηλεκτρόνια απο τα σύννεφα προς το έδαφος και έτσι παράγεται ο σπινθήρας που όλοι παρατηρούμε όταν συμβαίνει κάποιος κεραυνός.

κεραυνός

Μπορείτε να μάθετε για τον κεραυνό και στο παρακάτω βίντεο.

Για να μάθετε περισσότερα για την αστραπή και τον κεραυνό μπορείτε να κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *