Λιγότερο ζεστά τα ανοιχτόχρωμα ρούχα

ανοιχτόχρωμα

Για ποιό λόγο ζεσταινόμαστε λιγότερο με τα ανοιχτόχρωμα ρούχα;

To καλοκαίρι προτιμάμε να φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα γιατί τα ανοιχτόχρωμα ρούχα μας κάνουν να ζεσταινόμαστε λιγότερο από τα σκουρόχρωμα. Γνωρίζουμε ότι αυτό που μας ζεσταίνει είναι ο ήλιος.

Με ποιον τρόπο όμως καταφέρνει να μας ζεστάνει; Μπορείτε να το μάθετε αν κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Σε αυτή μάθαμε ότι όταν έρχονται σε επαφή ένα ζεστό και ένα κρύο σώμα, το ζεστό σώμα ζεσταίνει το κρύο. Αλλά ο ήλιος δεν έρχεται σε επαφή με το σώμα μας. Θα πρέπει να μπορεί να μας ζεστάνει, δηλαδή να μας μεταφέρει θερμότητα από απόσταση. Παρακάτω περιγράφουμε με ποιον τρόπο ακριβώς το κάνει.

Ο ήλιος μας μεταφέρει θερμότητα με την ακτινοβολία του φωτός που εκπέμπει. H θερμότητα μας μεταφέρεται με ηλεκτρομαγνητικά κύματα που μπορούν να διαδοθούν στον αέρα ή στο κενό. Πιο απλά, μας μεταφέρει θερμότητα με το φως που εκπέμπει προς τα εμας.

Όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι μεταβολές ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου που παρατηρούνται με το πέρασμα του χρόνου και από σημείο σε σημείο στην περιοχή στην οποία διαδίδονται.

Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα απορροφούν λιγότερη θερμότητα από τα σκουρόχρωμα και έτσι δεν μας ζεσταίνουν όσο τα σκουρόχρωμα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το λευκό φως του ήλιου αποτελείται απο όλα τα γνωστά χρώματα. Αυτό αποδεικνύεται εύκολα με την βοήθεια ενός πρίσματος.

To κάθε σώμα ανακλά απο το λευκό φως το χρώμα που είναι ίδιο με το δικό του και τα υπόλοιπα χρώματα τα απορροφά. Το λευκό ρούχο ανακλά όλα τα χρώματα γιατί τα περιλαμβάνει όλα ενώ το μαύρο ρούχο απορροφά όλα τα χρώματα γιατί δεν περιλαμβάνει κανένα από αυτά. Αυτό φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα. Άρα το λευκό ρούχο απορροφά πολύ λιγότερο φως και θερμότητα από οτι το μαύρο ρούχο.

ανοιχτόχρωμα

Για την απορρόφηση της ενέργειας γενικά μπορείτε να μάθετε αν κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *