Ο τρόπος με τον οποίο ανάβουμε το φως

ανάβουμε το φως

Τι συμβαίνει όταν ανάβουμε το φως;

Όταν ανάβουμε το φως, κλείνει ο διακόπτης του κυκλώματος στο οποίο συμμετέχει η λάμπα που ανάβουμε. Αντίθετα, όταν κλείνουμε το φως, ανοίγει ο διακόπτης του κυκλώματος στο οποίο συμμετέχει η λάμπα και το φως της σβήνει.

Θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί συμβαίνει αυτό.

Το ηλεκτρικό κύκλωμα είναι μια κλειστή (δεν υπάρχει πουθένα κενό σε αυτή) διαδρομή που διαρρέεται απο ηλεκτρικό ρεύμα.

ηλεκτρικές συσκευές

Όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, στο κύκλωμα υπάρχει και ένας διακόπτης. 

Ο ρόλος του στο κύκλωμα είναι να σταματάει την ροή του ηλεκτρικού ρεύματος στο κύκλωμα όταν δεν πρέπει (ή δεν χρειάζεται) να διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα.

Η λειτουργία του βασίζεται στο γεγονός ότι ο αέρας είναι κακός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή δεν επιτρέπει την διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα απο αυτόν.

Όταν έχουμε αναμμένο το φως, ο διακόπτης είναι κλειστός και έχουμε ροή ηλεκτρικού ρεύματος στο κύκλωμα γιατί σε αυτό δημιουργείται μια κλειστή αγώγιμη διαδρομή (σε αυτήν υπάρχει κάποιος καλός αγωγός του ηλεκτρισμού).

Όταν κλείνουμε το φως, ανοίγει ο διακόπτης, παρεμβάλεται αέρας στο κύκλωμα και εμποδίζει τη διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από αυτό.

Μπορείτε να δείτε καλύτερα τη λειτουργία του διακόπτη σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα στο παρακάτω βίντεο. Σε αυτό το βίντεο φαίνεται ότι όταν κλείνουμε τον διακόπτη στο κύκλωμα, το κύκλωμα διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα και το λαμπάκι ανάβει. Αντίθετα, όταν ανοίγουμε τον διακόπτη, το κύκλωμα παύει να διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα και το λαμπάκι σβήνει.

Για να αποκτήσετε κάποιες γενικές πληροφορίες για το φως μπορείτε να κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Για να αποκτήσετε κάποιες γενικές πληροφορίες για τα ηλεκτρικά κυκλώματα και το ηλεκτρικό ρεύμα μπορείτε να κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *